Prin ochii lui Fellini

Roma.

Cu copii cârpiți în şcoală, cu cinematografe supra-aglomerate ce nu oferă bilete cu preț redus pentru servitoare, cu case pline de puradei care umblă brambura şi despuiați în timp ce pisicile stau şi mănâncă tacticos cocoțate pe masă, cu femei care vorbesc prea tare şi… (“Cum sunt femeile romane? Au un cur uiteeeeeee-atât de mare!”), Roma în care se mănâncă paste, paste, paste, melci, sos de ardei iute, broccoli cu frunze de mentă şi se presară parmezan pe orice şi în care vorba e că “nu contează ce mănânci pentru că tot … faci”, Roma cu prostituatele de pe centură, cu travestiții, autostopiştii, găurile din drum, aglomerația, oamenii care se ceartă, protestatarii care strigă “Dați un picior în fund clasei conducătoare” şi unde dacă vezi oameni care merg la muncă înseamnă că ai greşit oraşul, eşti în altă parte. Roma cu sălile de spectacol în care se fumează, înjură, actorii sunt trimişi acasă, copiii fac pipi printre scaune, se aruncă boabe de fasole şi pe scenă cu pisici moarte, cu războiul, bombardamentele, adăposturile, apoi cu metroul pentru care birocrația a făcut ca într-o sută de ani de corespondență între autorități să se strângă tone de hârtie ce-ar fi putut umple toate galeriile săpate, Roma cu perioada hippie în care s-a pierdut tot farmecul îmbibat cu penibil al caselor de toleranță. Şi de la case de toleranță direct la o prezentare de modă ecleziastică apoi la problematica unei legislații prea permisive şi la motociclişti rulând prin piața Navona, pe lângă Colosseum, fântâna Trevi, prin noapte.

Două ore de secvențe amestecate şi de treceri de la anii ’30 la ’70 ca să rezulte imaginea unui oraş “machiavelic”, “jovial”, patetic, exhibiționist, şi de fapt căruia orice alt adjectiv i s-ar potrivi în mod egal.

(Un film ce mi-a plăcut mult şi care pe termen foarte scurt mi-a făcut o poftă grozavă de paste.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>