8. Culcat.

O povestioară:

“Un sannyasin hindus a trăit în preajma lui Sai Baba vreme îndelungată. Sai Baba locuia într-o moschee, nimeni nu știa dacă era hindus sau mahomedan. Sannyasinul hindus, neputând locui într-o moschee, a ales să locuiască într-un templu în afara satului. Îl iubea și-l adora pe Sai Baba, avea o legătură intimă cu el. În fiecare zi gătea mâncare pentru el, o ducea la moschee, apoi se întorcea la templu și mânca și el.

Într-o zi, Sai Baba i-a zis: De ce baţi atâta drum în fiecare zi? Poţi să-mi dai să mănânc acolo unde stai tu, fiindcă eu trec de mai multe ori pe acolo. Sannyasinul a întrebat cu surprindere: Când treci pe unde stau eu? Nu te-am văzut niciodată trecând. Sai Baba i-a spus: Să te uiţi cu atenție. Eu trec pe la templul tău de mai multe ori în fiecare zi. Mâine o să vin, deci să-mi dai de mâncare acolo. Nu e nevoie să vii până aici.

În ziua următoare, călugărul hindus a gătit mâncare și a așteptat să vină Sai Baba. A așteptat multă vreme, dar acesta n-a venit. Apoi s-a îngrijorat, pentru că era deja două. S-a gândit că Sai Baba trebuie să fie la fel de flămând cum era el însuși, așa că a luat mâncarea și a alergat la moschee. I-a zis lui Sai Baba: Te-am așteptat, dar n-ai venit. Sai Baba i-a zis: Am fost la tine, dar m-ai ocărât și m-ai alungat. Sannyasinul a întrebat: Ce spui, cum să te fi alungat eu?! N-a venit decât un câine. Sai Baba i-a zis: Câinele acela eram eu. Auzind acestea, sannyasinul s-a simţit tare nefericit. I-a spus lui Sai Baba: Ce prost am fost să nu te recunosc când ai fost la mine. Mâine n-o să se mai întâmple.

Dar din nou nu l-a recunoscut, cu toate că Sai Baba l-a vizitat. De-ar fi venit sun forma unui câine, sannyasinul nu l-ar fi ratat. Însă de data asta el a fost un lepros care s-a întâlnit cu călugărul pe stradă. Călugărul i-a spus leprosului: Dă-te la o parte din drumul meu!

Sai Baba a zis: Marea minţii tale e atât de nepotolită, atât de plină de valuri, încât nu poţi să mă recunoști de fiecare dată ca fiind același. Mintea ta tremură. Cum ai putea să mă recunoști in alte forme câtă vreme nu m-ai cunoscut cu adevărat?…”

2 thoughts on “8. Culcat.

  1. In ziua de azi suntem asa de preocupati de cariera,de catarat peste ceilalti,de aruncat cu privirea in curtea vecinului sau in farfuria colegului,de dat ghionturi si scos limba,de aratat cu entuziasm degetul mijlociu su de facut cate altele ,incat uitam sa ne bucuram de faptul ca traim ,ca suntem sau am putea fi sanatosi.Nu avem timp sa ne cunoastem si sa apreciem pe cel de langa noi,compasiunea a devenit o chestie desuieta,rabdarea s-a scurs printre degete,intre doua SMS-uri abia avem tip sa zambim copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>