Ruperea de planuri

E o povestioară cu un tată care își trimite fiul la un maestru pentru a dobândi cunoaștere iar odată ajuns acolo, fiul nu numai că nu discută cu maestrul și nu-și petrece timp cu el, ci doar ia bătaie. Maestrul, cu o sabie de lemn, îl urmărește peste tot și îl lovește. Inclusiv în somn. Cât pe ce să-și facă bagajele și să se întoarcă la tată pentru a-i reproșa alegerea maestrului, fiul înțelege lecția. Ruperea automatismelor, trezirea sensibilității. Conștiența. Sabia de lemn e înlocuită de una adevărată, procesul și progresul continuă până ce fiul atinge starea de permanentă vigilență. Adevărata cunoașterea.

Se cheamă violența benefică. Benefică prin ea însăți, fără a avea nevoie de retorică justificatoare. A nu se confunda însă cu șutul în fund care generează pași înainte. Pentru că nu “generează” nimic, nimic în afară de o rupere de planuri. Cel lovit a înaintat, da, chiar dacă a căzut cu fața în noroi și tot a înaintat, s-a mișcat în față, dar cel cu șutul a rămas în spate. Și dacă s-a mai și dat înapoi cu vreo doi pași (se cheamă premeditare) pentru a-i imprima loviturii mai multă forță, a rămas cu-atât mai mult în spate. Sufletește vorbind, foarte departe.

2 thoughts on “Ruperea de planuri

  1. Un june doritor sa se initieze in tainele meditatiei si cunoasterii profunde ajunge la un mare maestru.Topit de admiratie,il sorbea din ochi pe purtatorul tainelor,il urma peste tot si-l imita intot ceea ce facea.
    Intr-o zi stand la masa in preajma maestrului ,il intreaba,,maestre,ce faceti acum,, la care initiatul ii raspunse,,mananc,, Junele,convins ca de fapt maestrul medita profund la… insista cu o noua intrebare,,si ce altceva mai faceti,,Raspunsul veni sec,,cand mananc,mananc,,
    Cand facem ceva ,sa facem acel ceva.

    • Mai era una cu Shiva care vine la un om pentru a-i impartasi un secret si il gaseste pe om taind lemne. Omul il vede dar isi continua munca. Shiva se aseaza pe o buturuga si asteapta. Mult. Dar asteapta, nu pleaca. Morala era ca atunci cand un om este absorbit de ceva, zeii sunt fericiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>