Interesele. Filosofia dintr-un pliant

În fiecare zi, vin pliante noi. Zilnic avem cutia poștală plină de pliante. Nu-i rău însă, nu ne plângem, mai grav ar fi dacă ar fi plină de facturi. Și, revenind la pliante și la cei doi locuitori maturi ai apartamentului numărul 41, avem de-a face cu doi oameni cu două stiluri diferite. Unul (eu) le scoate din cutia poștală și le aruncă direct în cutia de carton ce servește pe post de coș de gunoi și care șade frumos la doi metri mai încolo, celălalt (mon mari) le scoate, se oprește cu teancul în fața panoului de cutii poștale, îl desface pe primul, se uită, îl frunzărește cap-coadă, mai face trei pași, îl desface și pe următorul, și, dacă e cu mine și-mi simte privirea dezaprobatoare în coastă, pornește cu pas vioi dar tot trăgând cu ochiul printre paginile rămase deschise iar dacă nu e cu mine (cazul ideal) lucrurile se petrec, cel mai probabil, așa: dă visător pagină după pagină în timp ce se îndreaptă alene spre lift, cheamă liftul fără să ridice ochii, bâjbâind cu degetele de la mâna liberă după buton (noroc că stăm într-un bloc comunist cu un lift la fel de comunist și cu un buton unic și la fel de comunist), apoi se urcă domol în lift și după ce închide absent ușile și apasă la fel de absent și tot pe pipăite butonul cel mai de sus, continuă să frunzărească. Iese din lift și se îndreaptă agale spre ușa casei, profitând la maxim de timpul rămas până ce ușa se va deschide iar chiotele și pupicii de bun-venit vor fi însoțiți de sfârșitul tragic al pliantelor, pliante preluate nemilos de către mine și aruncate la fel de nemilos. Tot de către mine, da.

Astăzi însă, împotmolită fiind într-un aluat, pliantele au scăpat. Și cum frământam eu de zor numai ce aud o voce binevoitoare în spatele meu: uite, pe ăsta să-l păstrăm, te va interesa. Mai mult din curiozitate decât din interesul indicat mi-arunc o privire ca să văd ce, în numele tuturor sfinților, m-ar putea interesa! Și văd un pliant de la Covera.ro deschis la ghivece de flori și vase de yena și alte tot felul de vase de gătit, plus ustensile de bucătărie la amestec probabil cu aplice și jucării la discount. Nu zic nimic. Dar în mintea mea se petrecea al treilea război mondial. Cum adică să mă intereseze pe mine să-mi cumpăr tigăi?! Oale și ulcele te fac! Și în timp ce am continuat să frământ cu înverșunare la aluat și să fac forme în el de parcă aș fi mânuit un cuțit de tranșat și nu niște banale forme cu inimioare, steluțe și ursuleți, gândeam revoltată că și dacă îmi petrec majoritatea timpului bucătărind și grădinărind, asemenea interese nu mă definesc deci e umilitor ca cineva să creadă că un pliant cu cratițe m-ar putea interesa, eu sunt o ființă superioară, gândesc așa cum respir, citesc într-o zi cât alții într-un an, scriu, visez, am dorințe profunde, ce mai încolo-încoace, sunt un spirit creator în toată puterea cuvântului, iar el, nerecunoscătorul, îmi înmânează spre studiu, analiză și sinteză pliante cu reclame la grătare și țepușe pentru porc la proțap! Jignită! Atât de jignită și atât de singură în lumea mea…

Dar, desigur, cum orice pahar are și o jumătate plină și orice norișor se poate îndepărta cu un bobârnac, ne-am împăcat. Nu pentru că ar fi făcut el un foc de tabără și artificii din banalul pliant sau pentru că și-ar fi dat seama cum funcționează fluxul alambicat al gândirii mele având o săptămână la cină pliante în loc de “the usual vegan stuff” (ce oricum pentru el are gust de carton sau de hârtie cerată, în cel mai bun caz!), ci pur și simplu pentru că eu am realizat că femeia care bucătărește din pasiune e precum în cărțile cu povești, un mic creator, un… artizan! Iar magia, oricât de magie ar fi ea, vine la castron, oricât de prozaic ar părea. Castron căruia, întâmplător, i se poate face reclamă într-un pliant. Care pliant mie, total neîntâmplător, îmi fusese înmânat cu drag.

***

Și da, se cheamă tot un fel de cazuistică, dar, vrând-nevrând supraviețuirea depinde de ea.

2 thoughts on “Interesele. Filosofia dintr-un pliant

  1. Frumos final,ca in filme.
    Respectul din dragoste e o bijuterie rara,cea mai prețioasă dintr-o căsnicie.
    Am ales sa fim liberi,sa fim informați prin orice forma si pliantele își au rolul lor:oferă locuri de munca(chiar respect pe cei cu căruciorul de piață care distribuie si pe ploaie si pe vânt)si studierea lor îți oferă din start o preocupare.vezi un produs,il găsești la reducere in trei pliante diferite,si te gandesti care e mai bun,mai studiezi păreri pro si contra pe forum si in final iei o hotărâre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>