Candid camera

Zilele trecute, am postat poza de mai jos.

bogdi pomelo

Ce se vede în imagine este copilul mai mare purtând o coajă de pomelo pe cap. Adică se mai văd și o bucată din mobila de bucătărie și o bucată din caloriferul de bloc comunist și o perdea nu tocmai călcată dar colorată vesel și cu suficient de mult imprimeu încât să distragă atenția de la altceva – mă refer la necălcat – dar, în rest, cam atât. Ah, să nu uit, și un flacon de spray de furnici pe pervaz.

Cum atât?! Păi doamne iartă-mă, se mai vede și-o camera de filmat! Și uite de-aici, de la micuța și aproape insesizabila cameră de filmat, a urmat un șir de întrebări de la persoane mai mult sau mai puțin curioase, curioase nu în legătură cu copilul și cu coaja de pomelo și dacă îi place copilului pomelo și cum am reușit să fac din coajă un asemenea coif sau de unde îmi cumpăr perdele așa de frumoase sau dacă hota face față la fum și la miros atunci când soțul gătește berbec împănat. Împănat cu usturoi, nu cu pene – zic ca să fie totul clar.

Așa că m-am gândit să explic ce și cum și de ce. Deci: avem camere de filmat – adică noi așa le spunem deși literatura SF (vine de la de specialitate, care se pronunță cu F în loc de C) le zice camere de supraveghere cu IP megapixel Envio IP-CAM30INT-05 (da’ fix așa!) – pentru că, la un moment dat, pe vremea când erau cei mici și mai mici, am ajuns la concluzia că sarcina de părinți singuri și ai nimănui și departe de bunici, mătuși, verișoare și alți potențiali întrajutători în ale creșterii copiilor, este copleșitoare. Și că ne trebuie bonă. Și am luat, pe rând: camere de filmat și apoi bonă. Bonă care a și plecat după trei luni, trei luni fiindu-ne suficiente să ne dăm seama că, chiar și așa copleșiți cum ne găseam, totuși facem o treabă mai bună fără ea. Nu pentru că nu ar fi fost doamna de treabă sau dedicată ci pur și simplu pentru că, printr-o înțelegere neînțeleasă, copiii ajunseseră să crească unul cu mine, unul cu ea, din motive gen să nu se certe de la jucării, să nu se deranjeze când au program diferit de somn și tot așa… Și, cum spuneam, am renunțat la ea și la ideea de bonă și în general de altcineva, gândind că e mai firesc să se certe pentru jucării și să se deranjeze unul pe celălalt și pe noi și pe vecini și să ne facă mintea praf, dar chiar și așa, să fie în contact permanent unul cu celălalt. Și nu am greșit deloc judecând așa, nervii de atunci se traduc prin liniștea noastră de acum, dar despre asta voi povesti altcândva.

Și revenind la ce am renunțat, am renunțat la bonă, da, dar camerele au rămas în continuare să filmeze. Să filmeze cum ne certam, ca să putem da rewind la înregistrare și să lămurim fără posibilitate de tăgadă de la cine a început (n-a mai fost cazul de ba tu, ba tu, ba de la tine, ba nu de la mine!), să facem reconstituiri la momentele când un copil a căzut din pat iar noi, fiind prin baie sau pe balcon sau cu aspiratorul vâjâindu-ne în urechi habar nu aveam, apoi să jubilăm văzându-i că se joacă liniștiți în camera lor în timp ce noi ne vedem de-ale noastre în dormitor. Sufragerie! Sufragerie am vrut să spun! Și nu ne vedeam “de-ale noastre”, ci ne uitam cuminți la televizor. Ah, și încă ceva ce ne-a prins bine: în concediu fiind și neavând apartamentul asigurat, puteam să mai aruncăm o privire la ce-i prin casă, oare ne-a spart-o cineva, oare s-a spart o țeavă și s-a inundat, șamd și tot așa.

Ca o concluzie, încerc să spun că nu avem camere de filmat din cine știe ce considerente abracadabrante și că n-au fost menite pe post de spy cameras (deși ne interesa tocmai ce fac copiii și bona în lipsa mea!) iar că acum sunt doar un fel de tichie de mărgăritar pusă unui porc  apartament de nici 50 de metri pătrați, cu pereți mâzgâliți de copii și pe-alocuri chiar sparți.

P.S. Și dacă tot am vorbit și-am povestit și-am link-uit despre-și-cu camere de filmat și ceea ce se cheamă, pe românește, spionat, tot navigând pe internet am aflat că exista si telefoane cu functie de schimb a tonalitatii vocii. Moment în care reacția mea a fost… WTF?!?!?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>