De poveste…

Îngrijirea danturii ține de educație. De cei șapte ani de acasă. La fel cum un părinte educat preferă să-și găsească timp pentru a-i citi copilului povești în loc de a-l lăsa uitat de lume la televizor, tot așa îi va arăta și că tubul acela de pe chiuvetă ce-i folosit des la pictură mai e bun și pentru altceva.

Scuze nu prea există. Povestea cu Zâna Măseluță e veche de când lumea. Povestită, interpretată, reinterpretată, mesajul e același. Accesibil oricărui copil.

Chiar noi am fost la teatru și am stat cu sufletul la gură urmărind cum Zâna Măseluță împreună cu simpatica ei prietenă Bunuța Dănuța, doctorița care trebuie să salveze împărăția Dinților Frumoși, cântând și zâmbind, alungă Caria și-i îndeamnă pe copii să se spele pe dințișori și să pape cât mai multe mere. Cei de la Zurli joacă piesa mereu și-s ușile deschise pentru toți părinții care, știind prea bine care-i pretul unui implant dentar, preferă ca măcar în cazul celor mici, să nu se ajungă acolo. Acolo de unde nu prea mai e drum de întoarcere.

Pentru că, deși e plin de cabinete stomatologice in Bucuresti și mai peste tot în țară, sondajele sunt de-a dreptul cutremurătoare. Pare-se că românii nu prea știu ce-i aia pasta de dinți iar periuțele, în rarele cazuri în care se folosesc, se folosesc – refolosesc – împrumută și la rude, apoi odată primite înapoi, se folosesc din nou, până la dezintegrare. Periuța de dinți e precum căsătoria, să zicem. Uniune și comuniune till death do us part.

S-o recunoaștem: statistic vorbind, e jale. E nevoie de campanii de conștientizare, gen “Zâmbește România!”, triste în sine dar denumite vesel și “colorate” în alb-imaculat, e nevoie de gratuități, de la consultații și până la periuțe noi primite în schimbul celor vechi – au și dinții neîngrijiți un program rabla, pe numele lui exact “Rablă pentru periuța ta” (mda, chiar așa…) – pentru a se putea înțelege un lucru simplu și firesc. Și-anume acela că sănătatea nu e un moft.

Ca o concluzie, povestiți-le copiilor despre carii, acele chestii aparent banale. Și-așa, printr-o poveste, de fapt îi educați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>