Carpe diem

Când lucram la EY aveam o colegă care la care mă duce mereu gândul când stau și-mi învârt mintea pe o parte și pe alta căutând soluții la probleme mai mult sau mai puțin problematice. Nu că aș fi genul care face din țânțar armăsar dar nici genul trăiește clipaurmează-ți inima, oriunde te-ar duce ea!, prefer să regret mai târziu decât să nu fac, nu sunt.

Mi-o amintesc perfect, distantă și serenă, muncitoare, discretă, angajatul ideal. Cu ochelarii pe nas, printre dosare, învârtind hârtii, serviabilă, niciodată prea veselă dar nici tristă, oarecum retrasă, niciodată copleșită de job, de cei din jur, de presiune. A trecut mult timp până să aflu că e din Chișinău, părea să se ascundă s-o recunoască. Iar de aflat, am aflat-o întâmplător, într-o zi când, înainte de Paște, venind la ea c-un dosar în brațe am văzut-o că-și rezerva bilete Bucuresti – Chisinau. Bilete pentru ea și pentru sora ei.

În timp, ne-am apropiat. Îmi făcea confidențe, uneori de-a dreptul șocante pentru mine, pe de o parte atât de mult timp obișnuită cu imaginea ei de ființă rezervată, de boboc căruia îi e frică să se desfacă. Iubea. Iubea cu tărie, pe cine se întâmpla. Pe de o parte fugea de-o relație, pe de altă parte și le dorea. Pleca oriunde se nimerea să fie cel pe care, pentru o perioadă, îl idolatriza, o vedeam apoi frecvent căutând cu înfrigurare variante de preturi pentru bilele in Barcelona, Verona și peste tot pe unde se nimerea. O întrebam dacă nu-i este frică să plece așa. Nu îi era. Pleca, venea. Noi, cei din preajmă, trăind după reguli, habar nu avem că sub imaginea ei clară, netulburată, sunt urcușuri și coborâșuri de neconceput…

Eu am plecat apoi în concediul de maternitate, ea din EY. Am căutat-o online, dar nu am găsit-o. Am înțeles că a plecat de tot din țară. Nu am mai dat de ea. Dar a rămas în mintea mea precum imaginea libertății fără frâu, a vieții trăite așa cum s-o întâmpla.

Bine, rău, cine știe… Probabil doar timpul de după toate acele clipe trăite o va putea arăta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>