Mai este fotbalul un spectacol? Oricum ar fi, HAI ROMÂNIA!

Se spune că fotbalul ar fi luat naștere cu peste 2000 de ani în urmă, în China, ca un joc cu o minge sferică pe care toți jucătorii o puteau pasa atât cu mâinile, cât și cu picioarele. Acest lucru este recunoscut și de FIFA, motiv pentru care au decis să încheie festivitățile centenarului care a avut loc în 2005, în Zurich, în compania unei delegații chineze. În timpul acelei ceremonii, un reprezentant chinez glumea spunând “Dacă regulile nu s-ar fi schimbat, China ar fi acum numărul unu în lumea fotbalului”.

cujuCopii chinezi jucând Cuju, pictură de artistul chinez Su Hanchen

Regulile au tot fost schimbate de-a lungul timpului, fotbalul ajungând să fie supranumit sportul rege, mult iubit în special în Europa și în cele două Americi, chiar dacă în Statele Unite este “soccer, just another kind of football”.

În ziua de astăzi, fotbalul este un business extrem de profitabil, un lucru bun, dar cu impact negativ asupra spectacolului de pe covorul verde. Iar dacă vorbim de echipa națională a unei țări, situația este și mai tristă, știindu-se că mulți din jucătorii deja consacrați, nu mai “dau totul”, motivul fiind frica lor de o posibilă accidentare ce ar putea conduce la declin, odată ce nu ar mai putea juca la clubul care oferă salariul…

Spectacol? Ei bine spectacolul este de multe ori știrbit și de încrâncenările din afara terenului, fie că ne referim la conducătorii cluburilor, dar și la spectatorii-suporteri. Declarațiile spumoase făcute de reprezentanții unui club, mai ales cele făcute în presă, pot influența în mod direct evoluția jucătorilor, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, spectacolul fiind implicit afectat. De multe ori, frustrările acumulate dau naștere unor violențe care nu își au locul pe terenul de joc:

În aceste situații, arbitrii au puține opțiuni, eliminarea jucătorilor sau chiar suspendarea meciului. Bine, în unele cazuri, mai rare ce-i drept, chiar și arbitrii depășesc granițele regulamentului pe care-l slujesc:

Acestea sunt exemple care te fac să te gândești de două ori înainte de a merge cu propriul copil pe un stadion de fotbal. Ce i-ai putea explica, că face parte din joc sau… “eh, se mai întâmplă, tati!”? Nu generalizăm, clipurile de mai sus sunt doar câteva compilații, aceste violențe petrecându-se destul de rar, cu toate acestea motivul principal pentru care nu aș merge cu copiii pe un stadion, la un meci cu miză și încărcătură mari și mai ales pe un stadion din România, este acela că nu le pot oferi siguranță. Cum să-i apăr de obiectele care zboară dinspre o galerie înspre alta? Sau ce aș putea face în clipa în care suporteri înfuriati ar călca totul în picioare în drumul lor spre fanii echipei adverse? Sau cum aș proceda în cazul în care forțele de intervenție ar încerca oprirea acestor suporteri chiar în zona în care sunt locurile noastre? Ar rezista copiii mei gazelor lacrimogene?!

Nu am înțeles niciodată cum dragostea pentru un club poate transforma un om într-o fiară… sunt însă destul de mulți psihologi care pot descrie lucrurile mai bine decât aș face-o eu acum. Și pentru a exemplifica ceea ce am spus, mai jos sunt două clipuri.

Pe 1 Februarie 2012, în timpul unui meci dintre Al-Masry și Al Ahly, două echipe din Egipt, spiritele s-au încins, peste 70 de oameni pierzându-și viața.

Ați putea spune că în Egipt sunt oricum multe astfel de violențe, mai ales în ultima vreme, motivele fiind departe de fotbal. Dar astfel de tragedii s-au petrecut și pe stadioanele unor echipe mari din Europa. Un exemplu care nu poate fi uitat este cel petrecut în 1985, între fanii echipei Liverpool și cei ai echipei italiene Juventus. Atunci, pe Heysel Stadium din Bruxelles, au murit 39 de suporteri, majoritatea italieni și peste 600 au fost răniți.

De atunci, securitatea pe stadioane a fost regândită și mult îmbunătățită, dar conflictele din tribune pot, inevitabil, izbucni…

Mâine va avea loc un meci important pentru tricolorii noștri, de rezultatul lui putând depinde calificarea la turneul mondial din Brazilia, turneu ce va avea loc anul viitor. Interesant este că City Insurance (nu, n-are nicio legătură cu Citi Bank, thanks god!), construiește galeria de bloggeri ai naționalei, oferind bilete la meciul României cu Ungaria, prin intermediul acestei paginii de Facebook. Mai mult, în weekend-ul ce urmează marelui meci, pe acești suporteri îi vor aștepta multe surprize, pe aceeași pagină de Facebook. Ai fotografii care să ilustreze spiritul naționalei? Ei bine, până pe 5 Septembrie, orele 12AM, folosește-te de informațiile de aici și vei avea șansa să îi susții pe tricolori chiar de pe Arena Națională!!!

Cu siguranță, în tribune vor fi suporteri ai multor echipe rivale din România, dar cu toții vor striga într-un glas, HAI ROMÂNIA! Iar pentru că așa va fi, vreau să merg și eu!

romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>