Escalada. 365 de zile pe an sau o frântură din povestea unei alternative la mici și bere…

Timp de aproape două săptămâni am studiat un fenomen numit Escalada. Aparent doar un parc de aventuri, în realitate un loc unde magia aerului curat merge mână în mână cu un zâmbet cald și un management impecabil.

3 4

Cum a pornit totul? Din dorința de a face ceva în aer liber, ceva care să aducă oamenii împreună, în natură, dar altfel decât în miros de mici și cu o bere la îndemână. Așa a luat naștere Parcul de aventuri Escalada din Gura Humorului, un loc despre care se pot scrie multe în termeni tehnici dar și mai multe pe plan uman.

6 trasee cu peste 60 de elemente de cățărare și grade diferite de dificultate (dintre care unul special conceput pentru copii cu vârsta între 4 și 8 ani) și un complex de minigolf cu 18 piste sunt rodul unei investiții româno-elvețiene ce se ridică la aproximativ 200 000 de euro și al unui mise-en-scène riguros realizat de către firma Altitude Montage din Elveția. Cu un timp de executare de câteva luni, inaugurat în iulie 2012, parcul de aventuri Escalada încântă și provoacă. Deschis 365 de zile pe an, cu prețuri mai mult decât accesibile, cu un staff permanent implicat în evoluția amatorilor de trasee, supus zilnic unui ritual de mentenanță ce presupune verificarea fiecărui circuit și înlocuirea frecventă a cablurilor de tiroliană, cu reguli stricte și o întreținere fără cusur ce pornește de la straturile de flori din jurul cabanei de închiriere a echipamentelor și continuă până la toaletele în permanență curate, Escalada este, în mod cert, un loc de recreere la standarde occidentale.

6 7

11 12 14

Iar dincolo de trasee și de oamenii pentru care Escalada este doar o distracție se află omul care face lucrurile să se întâmple. Romi Ivan este cel care te întâmpină cu o strângere fermă de mână și cu un zâmbet deschis. Nu-l deosebești de cei din staff, îl vezi ba sub pădure uitându-se la cei care evoluează pe traseu, ba pe terasa cabanei echipând sau instruind un grup. Îl auzi vorbind în franceză la fel de firesc precum îl vezi dându-i de mâncare pisicii care s-a aciuiat acolo încă din iarnă. Iar dacă vrei să cumperi o înghețată, vine chiar el și-ți deschide frigiderul, deși ar putea la fel de bine să-i facă semn vreunui angajat. Îl vezi dimineața devreme și îl vezi seara, mult după ora de închidere, udând cu furtunul florile și gazonul. El este cheia mecanismului, el este rotița care face angrenajul să funcționeze. Face lucrurile cu bun simț, un exemplu ce vorbește de la sine fiind faptul că pentru grupurile de copii nu încasează banii la venire, ci la sfârșit, pentru simplul motiv că a observat că unii dintre ei, după un prim contact cu traseul, se sperie și renunță… Are în plan crearea unei bucle suplimentare – pentru cei care își doresc un plus de adrenalină – la fel cum, pentru situațiile ce pot genera panică în rândul amatorilor de aventură (cum ar fi, de exemplu, o furtună violentă), a suplimentat numărul de ieșiri de urgență. Pentru că, așa cum am scris mai sus, Romi Ivan este omul care nu lasă lucrurile să se întâmple ci… le face să se întâmple!

2 10

1

Recomand așadar Escalada tuturor celor care aleg să petreacă o vacanță în Bucovina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>