Pune-i copilului tău o carte în mână

De ieri mă tot frământ pe marginea a două articole pe care le-am citit.

La 32 de ani, o fostă colegă de-a mea a renunțat la avocatură pentru a încerca marea cu sarea, adică pentru a vorbi, într-o lume din ce în ce mai lipsită de viață, despre ceea ce face de fapt viața să aibă sens… (articolul se găsește aici)

Nu mă voi opri acum pentru a face elogiul curajului de a ieși din mulțime sau a inteligenței de a renunța (deși poate ar trebui), ci voi merge mai departe la celălalt articol (aici), articol care vorbește despre faptul că ceea ce suntem noi este o consecință a ceea ce au trăit și simțit părinții și bunicii noștri. Ideea nu pare a fi una nouă, desigur că așchia nu sare departe de trunchi, însă concluziile experimentelor făcute ad-hoc sunt cutremurătoare.

Iar trecând de la teorii la ceea ce știm, să vorbim despre faptul că o mare majoritate dintre noi suntem produsul “educației” cu palma sau cu cureaua, că mulți dintre noi vin din mame ce au rămas accidental însărcinate iar că acolo unde comunismul a interzis avorturile, mamele au încercat singure să elimine produsul nedorit. Câte nu au ridicat în mod voit greutăți sau nu au făcut tot felul de alte manevre știute ca ar putea conduce la pierderea sarcinii… Și câte mame nu și-au uitat copiii în pătuț, de câte ori biberonul lăsat mereu la îndemâna copilului nu a constituit cea mai comodă modalitate de a-l face să tacă?

Dăm vina pe părinți, pe modelele cu care au crescut ei, însă lucrurile într-adevăr merg mai departe, în zona unde palma aplicată nu are nici pe departe scopul (absurd!) de a-l liniști pe copil ci este pur și simplu o revărsare de furie, de oboseală, este supapa de eliberare a unor trăiri ce nu au legătură nici cu copilul, nici cu obrăznicia lui.

Suntem ceea ce suntem, prea puțini venim din părinți care au văzut o bucurie în a avea copii, prea puțini am fost lăsați să creștem fără a auzi mereu nu, nu e voie!, prea puțini am crescut liberi dintr-o libertate asumată de părinți și nu din pură lipsă de implicare.

Au/Am rezultat oameni descurcăreți, dar nu cuceritori, oameni capabili, dar nu învingători, oameni inteligenți, dar nu geniali. Oameni de mijloc. Poate nu răi, dar în niciun caz excepționali.

În spatele nostru stă o istorie din care puțini știm să evadăm. Câți dintre noi mai rupem rândurile, cine mai impune idei, cine se mai revoltă la modul asumat? Cine mai schimbă lumea?

Da, suntem cum suntem și ceea ce suntem, iar copilul, dorit, nedorit, educat, needucat, lovit, nelovit, va duce mai departe lumea din noi.

Părerea mea însă este că o evadare există. Pune-i copilului tău, încă de foarte mic, o carte în mână.

Iar restul lucrurilor vor veni de la sine.

bring_a_book_alice_in_wonderland_baby_shower_invitation-r8443de5d896e4d02b650a4eb71d233ba_8dnd0_8byvr_512 (2)

9 thoughts on “Pune-i copilului tău o carte în mână

 1. “ceea ce suntem noi este o consecință a ceea ce au trăit și simțit părinții și bunicii noștri”….aproape ca sunt de acord, insa teoria are cateva scapari. Una anume faptul ca si copii fara parinti, in speta fara bunici, se fac mari si nu sunt ceea ce au trait mai batranii lor.

  Revenind, da, sunt pro copii si carte, adulti si carte. Pro carte, in general :)

  • Razvan, citeste articolul sursa, este excelent, scrie despre switch-uri de mame, despre impactul saraciei sau al unul castig la loto de catre parintii unui copil de 2ani… Despre copiii orfani si despre raspunderea suplimentara a celor care ii adopta… Insa unde am vrut sa ajung este ca universul se poate reformula pentru cei care au fost invatati unde sa caute.

 2. Pingback: Fac liste şi le mulţumesc prietenilor | Iubesc Viaţa

 3. Voi reveni aici pentru a citi articolele recomandate de tine, pentru ca acum sunt pe fuga.
  Intr-adevar, dragostea de carti poate face minuni cu viata fiecarui om. Daca puii nu invata de mici sa le iubeasca, mai tarziu va fi prea tarziu.
  Nu cred ca putem generaliza, pentru ca multi dintre cei care au adus pe lume copii nedoriti i-au iubit si i-au crescut cat de bine s-au priceput. ;)

  • Vienela, de acord, daca stai sa te gandesti ca se poate mult mai rau, parinti care si-au dorit copii, in teorie ei sunt rozalii si ganguresc si intind manutele, dar in realitate se inrosesc ca racii fierti cand au colici, te tin treaz noaptea, apoi se dau cu fundul de pamant, etc, etc, asa ca sunt crescuti de altii, cu implicare minima din partea parintilor. Si nu ma refer aici la timpul mai scurt, dar de calitate. Se poate orice. Ce am vrut sa subliniez este ca un copil poate fi o replica a parintelui sau poate fi mai mult. Iar acel mai mult se atinge doar daca, buni, rai, asa cum suntem, ii aratam un punct de plecare. Sa nu uitam ca marile figuri ale lumii nu vin decat intr-o mica proportie din familii de intelectuali, metaforic vorbind o usa deschisa azi e o lume mai tarziu. Si inca ceva, ce spunea bunicul meu: nu exista lecturi rele!

 4. Pingback: Doza online

 5. Diana, imi parte rau, am o veste proasta, dar prietena in cauza a dat ala de uscat fructe. Daca ai nevoie de orice altceva, ma ofer prima cu mare drag. Sorrryyyy..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>