ABC-ul recomandărilor medicale. Antibiotic. Biberon. Cezariană (partea I)

Partea I – ANTIBIOTICUL

Acum zece ani, am fost la un pas de a rămâne surdă. Totul a pornit cu o otită ce părea ușor de “tratat” cu antibiotice, otită ce a degenerat astfel încât după trei săptămâni de eritromicine-oxaciline-peniciline alternate după bunul plac al medicului la care mă tot duceam, aveam ambele urechi atât de infectate încât, la vizita pe care am făcut-o altui medic, mi s-a spus că timpane sunt atinse și că sunt șanse mari ca, pe la 40 de ani, să port aparat auditiv. Cu tot tragismul constatărilor și negrul previziunilor, cert este că după o lună de chinuri și antibiotice care mi-au dat organismul peste cap pentru o bună perioadă de timp, otita buclucașă a fost învinsă simplu și rapid de către o doctoriță ce studiase în Olanda, ei bine ea, prin aspirări și pansamente locale îmbibate cu niște soluții divers colorate, combinate cu un anti-alergic care la acea vreme era ceva complet nou pe piața de medicamente din România, m-a făcut bine.

De-atunci și până în ziua de azi, nu am mai luat niciodată antibiotic, pentru nimic. Mai mult de atât, cu răbdare și păstrând o atitudine rezervată vis-a-vis de recomandările medicilor, cu două excepții (dictate de rezultatul la analize făcute ad-hoc) am reușit să-mi țin și copiii departe de antibiotice, deși de fiecare dată ne sunt prescrise la modul imperativ.

Iar pentru că la noi a mers fără, mă tot întreb de ce mai toți părinții dau antibiotic pentru roșu în gât, pentru tuse, pentru nasul care curge… Dau acum și iar dau peste câteva săptămâni, tot așa, un cerc din care nu mai ies, timp în care se uită șocați la noi, cum bem apa direct de la frigider, cum mâncăm înghețată, cum umblăm cu capul descoperit când sunt 5 grade afară sau stăm în hanorac atunci când toată lumea poartă geacă…

Într-o primă fază, am fost tentată să dau vina pe medici, vai-vai cum recomandă ei antibiotic fără să clipească măcar, cum ascultă ei ascultă copilul la plămâni, se uită la mucul gălbui ieșit victorios din nas, mai o privire la gâtul inflmat și gata, e clar nevoie de antibiotic! Dacă face și febră, păi nici nu se mai discută, nu tu exsudat, nu tu antibiogramă, nu nimic, direct rețeta!

Apoi însă, tot studiind “fenomenul” printre alți părinți ca noi, am realizat că asta se vrea, că părinții nu îi mai pun copilului șosete cu oțet, că rar copilul mai este lăsat să doarmă atunci când are febră, că paracetamolul lipsește din dulap pentru că este mai confortabil pentru psihicul părintelui să lovească răul din rădăcină dând direct antibiotic, că infecție bacteriană și infecție virală au devenit sinonime nu (neapărat) pentru că medicul se grăbește ci pentru că părintele nu mai vrea să piardă timpul cu o analiză sau așteptând să vadă cum și încotro evoluează ostilitățile…

Puțini acceptă faptul că febra este felul corpului de a se lua la trântă cu boala, puțini știu că tusea nu este o problemă în sine ci doar un mecanism de apărare…

De ce scriu aceste rânduri? E simplu: în ultimele două săptămâni, ni s-a recomandat de tot atâtea ori să le dăm copiilor antibiotic. Ca de obicei, am ignorat 80% din pomelnicul din rețetă și le-am dat copiilor pilule homeopate, siropuri de plante, le-am pus șosete cu oțet, am lăsat nasul să curgă nestingherit în timp ce alții-și conectează copilul la aspirator, am pus câte-un supozitor cu paracetamol, celui mic i-am făcut niște aerosoli iar printre episoadele de febră ne-am jucat pe afară…

1 2

4 3

Dap, iar nu le-am dat antibiotic și uite că sunt bine-sănătoși! Ca de fiecare dată de altfel…

(urmează Biberonul și Cezariana)

6 thoughts on “ABC-ul recomandărilor medicale. Antibiotic. Biberon. Cezariană (partea I)

 1. Antibioticile au o contributie majora in procesul de lenevire a reactiei imunitare a organismului.Folosirea abuziva ne lasa descoperiti in fata problemelor banale.Anticorpii produsi de prganism se transforma din ,,forta de interventie rapida ,, in echipa de ,,olds boy,, si in acesgte conditii nenea virusul,tanti bacteria si nu mai stiu cati alti inamici isi fac de cap.
  Medicul recomanda artileria grea si se pun pe pozitie bateriile de azitrox sau amoxicilina,se executa serii mai scurte sau mai lungi de trageri asociate si cu incarcaturi suplimentare de munitie conexa.Agresorul invizibil bate in retragere,se regrupeaza si in mod perfid asteapta un moment de slabiciune ca sa treaca la contraatac.Ostilitatile se reiau ,se solicita sprijinul aviatiei care lanseaza bombita ac incarcata cu seruri nimicitoare.Impactul repetat al bombitei ac cu suprafata epidermei creeaza zone violacee,campul de lupta fiind in mod vizibil dureros la contact.Agresorul da semne vizibile de panica,falfaie steagul alb si se incheie un acord de pace, acord care este respectat la fel cum respecta palestinienii acordurile de pace cu evreii.
  In fata unei asemenea desfasurari de forte,fortele imunitatii naturale devin ca fortele ONU adica sunt aproape nule.

 2. Buna
  Dupa asa patania de-a ta este de inteles de ce nu vrei antibiotic sa dai copiilor.
  Dar stii ce nu inteleg,la Ruxi nu isi face efectul sosetele cu otet,dimpotriva,dupa ce i-am pus sosestele cu otet a crescut febra la 40.
  Bun articol,vazand acest articol poate mamicile nu mai dau antibiotic.
  Sanatate,numai bine

  • Vali, stii vorba ceea, o raceala tine tot o saptamana, cu tratament sau fara :) la mine abordarea e simpla: o noapte se lasa febra sa-si faca de cap. Chestia cu temperatura mare ce poate conduce la convulsii este un avertisment ce trebuie luat ca atare si nu transformat in paranoia. Singurul risc e de deshidratare deci cateva gurite de ceai date de cateva ori pe noapte sunt solutia. Sosetele cu otet si frectiile nu-s ca nurofenul, sa scada temperatura in jumatate de ora. Boala are cursul ei. Eu nu spun nu antibioticelor, eu spun nu grabei cu care se administreaza. Cati asteapta macar trei zile pana sa-si puna semne de intrebare, cati fac un exsudat inainte de a trece copilul pe antibiotic? Cati fac o antibiograma? Ca o consecinta, cati copii bolnaviciosi si cati sanatosi (in majoritatea timpului) stii tu?

  • Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/febra_4949
   Febra nu trebuie tratata intotdeauna. Febra este un semnal important ca ceva nu este in regula in organism si poate fi folosita pentru evaluarea eficacitatii tratamentului. Mai mult, nu toate situatiile cu febra au o origine infectioasa. Chiar si atunci cand nu este indicat tratamentul, totusi, pacientii febrili sunt in general sfatuiti sa consume suficiente lichide, deoarece deshidratarea produsa de febra usoara poate fi mai periculoasa decat insasi febra.

   In general este bine ca pacientul sa bea apa, dar exista intotdeauna un risc minor pentru hiponatremie daca pacientul bea prea multa apa. Din acest motiv, unii pacienti consuma bauturi pentru sportivi sau lichide cu continut de electroliti realizate special in acest scop.

   Multi pacienti iau medicamente antipiretice deoarece febra le creeaza un disconfort. Febra determina cresterea pulsului si a metabolismului, determinand astfel un stress in plus pentru organismul persoanelor in varsta sau al pacientilor cu afectiuni cardiace. Febra poate determina chiar si delir. De aceea, beneficiul potential al febrei trebuie cantarit cu atentie in comparatie cu riscurile la acesti pacienti. In orice caz, febra trebuie tinuta sub control daca ajunge pana la stadiul de hiperpirexie si leziunile tisulare sunt iminente.

   Tratamentul febrei este in mod normal realizat prin coborarea punctului de termoreglare, dar si facilitarea pierderii de caldura poate fi eficienta. Acest scop poate fi realizat prin folosirea antipireticelor cum ar fi ibuprofen sau paracetamol. Aspirina poate fi, de asemeni, administrata adultilor, dar poate determina sindrom Reye la copii.

   Indepartarea caldurii poate fi realizata, in general, cu ajutorul unor prosoape umede, de obicei aplicate pe frunte, dar se poate face si prin imbaiere in apa calduta. Acest aspect este in mod special important la sugari, la care medicamentele ar trebui evitate. Totusi, folosirea unei ape prea reci poate induce vasoconstrictie, reducand astfel eficacitatea pierderii de caldura.

   Pierderea de caldura poate fi realizata si prin conductia caldurii, convectie, radiatie sau evaporare (transpiratie, perspiratie) sau o cobinatie a acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>