ABC-ul recomandărilor medicale. Antibiotic. Biberon. Cezariană (partea a II-a – Biberonul. Naștem pui vii și-i hrănim cu lapte praf)

Am în minte ideile pentru acest articol încă de când am primit pe mail și a tot circulat pe facebook o poveste despre o mamă vegană al cărei copil a murit, conform surselor, din cauză că laptele ei era sărac în nutrienți. Pare-se că vitaminele A și B12 lipseau din laptele cu care cel mic era exclusiv alăptat, chiar la vârsta de 11 luni.

Articolul m-a șocat, eu una fiind adepta teoriei conform căreia indiferent ce mănâncă mama, copilul va primi prin lapte tot ceea ce este necesar pentru a crește voios și sănătos! Convinsă fiind că orice carență de vitamine se va citi întâi pe mamă (i se slăbește dantura, i se rărește părul, ea însăși slăbește, etc) iar că dacă situația este critică, corpul, prin mecanismele lui, nu va mai produce lapte, am privit articolul nu ca pe un semnal de alarmă vis-a-vis de posibilele efecte ale unei alimentații vegane, ci ca pe (încă) un atentat la adresa alăptării.

Pentru că deși OMS arată că 97% din mame sunt capabile să alăpteze, din ce în ce mai puține mame o mai fac…

Dacă te uiți în jurul tău și întrebi mamele dacă au alăptat/alăptează, răspunsurile și motivele invocate vor varia între penibile și de-a dreptul hilare (de exemplu, chiar zilele trecute, o mamă îmi spunea că ea și-a dat silința, dar copilul a refuzat laptele, nu i-a plăcut gustul și pace,  asta din cauză că ea a poftit și mâncat ardei – gras – toată sarcina…).

Iar dacă te uiți în farmacie/supermarket la oferta de lapte praf, realizezi că alăptatul nu mai este o chestiune naturală și care se întâmplă by default, ci a devenit… o chestiune de alegere! Pentru că dacă cel mic plânge, sigur plânge de foame, iar mama împreună cu pediatrul vor alege o formulă de completare. Dacă cel mic se trezește de multe ori peste noapte, sigur laptele de mamă nu este sățios, motiv suficient pentru a-i da completare! Dacă mama face o otită (și mai și refuză să ia antibiotic – cazul meu), păi cum să mai alăpteze cu infecția în corp? Se trece pentru câteva zile pe lapte praf… Dacă mama a băut suc de aloe (tot cazul meu), pediatrul va recomanda întreruperea alăptării pentru trei zile, timp în care se va da, desigur, lapte praf. Și, cireașa de pe tort, dacă cel mic nu ia în greutate astfel încât să se încadreze în graficul general prestabilit, sigur este nevoie de… COMPLETARE!!!

Aș putea continua la nesfârșit, dar nu are sens, pentru că nu vreau decât să ajung la… pisică. La orice pisică și de fapt la orice animal care își hrănește puii cu lapte. Iar pentru că nu mi-o amintesc pe mama alergând la farmacie să cumpere lapte praf pentru pisoii care mieunau mai tot timpul cât nu dormeau, de frică să nu moară de foame pentru că nu are pisica destul lapte, tot ceea ce vreau să spun este să facem (măcar) acele lucruri pentru care suntem, în mod natural, meniți!

d1

Partea I a articolului – Antibioticul – se găsește aici.

2 thoughts on “ABC-ul recomandărilor medicale. Antibiotic. Biberon. Cezariană (partea a II-a – Biberonul. Naștem pui vii și-i hrănim cu lapte praf)

  1. Pingback: Eu ma gandeam, Tu te gandeai? » Doza Online IV

  2. Pingback: Cheap Oakley Radarlock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>