Măsura unei vieți de om

Și cât o să trăiesc?
În cazul tău, media de viață e de patru ani. Dar mai mult de jumătate trec peste media asta.
Din păcate învățasem statistică și mi-am spus că dacă jumătate trec peste media asta, cealaltă jumătate nu…

Vai dragă, ce mult ai slăbit!
Nimic nou. Mi-o spun zilnic hainele de pe mine. Dar când cei din jur se grăbesc să s-o observe cu voce tare și o repetă, parcă aș vrea să mă închid undeva, să nu mai aud pe nimeni…
Varianta inversă, o cunoștință pe care nu am văzut-o demult, se repede la mine, mă pupă și cu vădită uimire exclamă: Vai dragă, dar ce bine arăți!
… adică se miră că încă trăiesc…

Cum ți-au ieșit analizele? Câte celule albe ai? Câte roșii?
Habar n-am! Și nici nu-mi pasă! Crezi că e ca la un meci de fotbal să te uiți și să faci galerie?

Doctorul se uită la ceas. Timpul programat pentru mine deja a trecut. Mai sunt și alții care astăzi o să primească vestea cea rea.

Sunt doar câteva secvențe din cartea pe care o citesc acum. Mamă a șase copii. Leucemie. O carte despre ceea ce te face să trăiești atunci când totul este doar o chestiune de timp.

Și mă gândesc la faptul că ani la rând trăim în nepăsare, credem că suntem tineri, că noi nu intrăm în statistici. Faptul că băuturile carbogazoase ar putea fi interzise la vânzare minorilor nu ridică niciun semn de întrebare. Totul ni se pare inofensiv, de la fumat până la consumul zilnic de înghețată. Aflatoxina lui Danone este sub control, parcă așa ne-au zis… Lucrăm nopțile în lumina de neon a vreunei corporații, pentru că, nu-i așa, banii sunt motorul vieții! Nu mergem la biserică pentru că nu acolo sunt răspunsurile…

Oameni buni, trăim într-o lume care nu mai este o lume bună! Trăim într-o lume în care avem toate șansele să murim tineri! Mă simt în plină putere și desigur că nu-mi dă de gândit faptul că, se știe deja, trec mai bine de zece ani de la instalarea bolii până la vestea din buletinul de analize.

Poate scap. Dar poate că nu. Sunt pregătită?

3 thoughts on “Măsura unei vieți de om

 1. De pe banda de montaj iese o noua masina.Arata super,are toate dotarile, motorul este de ultima generatie,diagnoza computerizata arata ca este apt sa fie lansat pe piata.Ce mandrie sa conduci o asemenea minunatie de masina.O pigulesti, pui benzina de cea mai buna calitate,te falesti cu dansa,ai grija sa fie lubrefiata,eventual o si tunezi ca sa fie mai altfel.O turezzi la maxim,faci si drift si motorul toarce lin si linistitor.Cu timpul mai pui si benzina mai proasta,mai sari o revizie,o mai bagi si prin hartoape,nu bagi in seama cand are rateuri.Nu o mai poti tura la maxim,cam scartie din toate balamalele,scoate fum negru cand o accelerezi,luciul de la tuning s-a cam ofilit.Te repezi cu ea in service si incerci sa o pui pe picioare si te cam ustura la punga .O scoti la plimbare pe bulevard,dar nu mai este asa de mandra,stranuta si ramane in drum atunci cand nu te astepti.Te uiti cu jale la dansa,o legi la remorca si o incluzi in programul RABLA.
  Organismul uman este ca un motor.La inceput merge uns,dar cu timpul incepe sa dea rateuri.Il alimentam aiuraea pentru ca suntem prea ocupati sau stresati,il inecam in cola,il intoxicam la fast-food si tragem de el la maxim.Ajungem la doctor pentru o revizie,inghitim vagoane de hapuri si o luam de la capat.NU credem ca finalul poate fi aproape,asteptam elixirul nemuririi si ne uimim cand aflam ca unii dintre cunoscutii nostri n-au mai apucat sa-si vada copii mari sau macar sa prinda ganguritul primului nepot.
  Organismul ne avertizeaza,trage semnale de alarma,dar timpul ne preseaza si nu le bagam in seama.O tuse intinsa pe luni de zile,constipatia de lunga durata,senzatia nefireasca de oboseala,respiratia scurta si cate alte avertismente si cartonase galbene ne sunt transmise si le tratam cu sictir.Asteptam cartonasul rosu sau chiar ne luptam sa-l capatam inainte de vreme.
  O foarte buna colega care se lupta eroic cu un cancer pulmonar,a aflat cu surprindere ca boala nu i se trage de la faptul ca a fost o mare fumatoare ci de la niste raceli tratate aiurea sau cu superficialitate.Fumatul a accelerat procesul.Un eveniment minor poate fi declansatorul unor consecinte majore
  Este bine ca atunci cand ne simtim in putere sa ne straduim ca sa mentinem aceasta stare pe termen lung si sa ajutam motorul sa functioneze in conditii optime in asa fel incat sa avem si satisfactia de a vedea stranepotii alergand prin parc.
  Pentru cei care doresc sa-si sustina motorul in buna stare de functionare le recomand sa caute pe internet farmacia Manastirii Petru -Voda,jud Neamt.

 2. Pentru doritori:tel.0788129174, 0753803005, faxo333818700, 0233893468 sau Email:laboratorpaltin@yahoo.com
  Produsele sunt 100% naturale si provin din flora spontana,sunt preparate dupa metode traditionale iar toata activitatea este spravegheata si indrumata de o maicuta absolventa de farmacie.Produsele sunt benefice pentru o gama variata de afectiuni si au efecte garantate si se adreseaza celor care au incredere si in oferta naturii,dar nu inlocuiesc tratamentele clasice recomandate in formele severe ale bolii.
  Personal le-am testat si le recomand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>