Kinder, Küche, Kirche – sau despre reinventarea femeii în secolul XXI

Pare-mi-se că femeile care au schimbat lumea s-au născut pe la 1800 și ceva.

La vremea când bărbații nu concepeau că femeia poate fi mai mult decât mamă, gospodină și chip smerit sub icoane, veneau pe lume copile ce nu peste mult timp aveau să lase urme vizibile într-un pământ mustind de testosteron.

În timp ce pe un continent Josephine Cochrane inventa mașina de spălat, de cealaltă parte a oceanului Coco Chanel sfida lumea modei îmbrăcând simbolul puterii şi al masculinităţii. În timp ce Marie Curie studia radioactivitatea, o tânără pe nume Elisa Leonida devenea prima femeie inginer din lume.

Acolo unde prejudecățile țineau femeile departe de științele exacte, acolo unde porțile de deschideau doar pentru urmașii lui Adam, iată cum, la început de secol XX, se creează precedentul. Câinii latră, caravana trece și uite-așa o femeie sparge tiparele și dovedește că bituminidele solide, protestul împotriva înarmării atomice și buletinele de analiză pot face parte din viața unei femei precum copilul rozaliu, șerbetul de caise și rugăciunea de seară…

Elisa Leonida-Zamfirescu. Prima femeie membră a Asociației Generale a Inginerilor din România. Membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. Președinte în Comitetul de luptă pentru pace din Institutul Geologic.

Elisa Leonida-Zamfirescu. Un imbold. Un punct de reper.

3k2

A trecut mai bine de un secol. Timp în care ne-am câștigat dreptul de a fi orice poate fi un bărbat.

Cu toate acestea, prea puține dintre noi vor să fie acel “orice” ce poate fi un bărbat… Pentru o femeie care prin ideile ei schimbă cursul omenirii, există nenumărate altele care se mulțumesc cu… a se reinventa pe sine.

Într-o lume în care nicio poartă nu îi mai este închisă femeii, trăim pare-se apogeul decadenței celor trei K…

3k1 3k3 3k4

Pentru toate cele care gândesc altfel, pentru toate cele care văd dincolo de stereotipuri, pentru toate cele care au curaj, pentru toate cele care au în minte ceva diferit, pentru toate cele care fac lucruri “atipice”, e bine de știut că, în zilele noastre, susținerea nu mai este rezervată bărbaților!

Trăim vremuri în care efortul minții umane este răsplătit, indiferent de… forma de organizare!

Rețineți și dați mai departe: SE PREMIAZĂ INOVAȚIA! Iar un exemplu bun ar fi proiectul de susținere și de promovare a inventicii românești, cu întâlniri organizate chiar zilele viitoare în Iași (22 mai), Cluj (23 mai), apoi începând din toamnă în Brașov, Timișoara, București…

2 thoughts on “Kinder, Küche, Kirche – sau despre reinventarea femeii în secolul XXI

  1. ,,un pamant mustind a testosteron,,ar ramane sterp daca nu ar fi femeia care sa-l ajute sa rodeasca.Femeia sec.XXI este aviator,astronaut,prim-ministru de succes,sau cancelar de temut, este cea care deschide cartea de povesti a vietii pentru cel mic dar si coechipierul de nadejde pentru cel mare.
    O lume fara femei ar fi infinit de saraca.Cum ar fi sa ma bag seara in pat si sa-i spun perechii mele,,noapte buna scumpa meu,,dupa care,tandru sa-l cuprind si sa mi se incurce degetele in parul de pe pieptul lui.Normal ar fi ca el sa fie ea,pentru ca mie nu-mi place sa fiu ea si daca el este ea,dar el este ca mine,de unde mai stiu care trebuie sa fie el si care ea.Si daca nu mai stiu daca eu sunt eu si el este el sau ea atunci …de ce sa ma mai barbieresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>