Cancerul – (primele) 6 minute de angoasă

Cu nici două săptămâni în urmă, scriam un articol despre seninătatea cu care ne trăim viața, departe de gândul că, în noi, o minusculă celulă poate să se răzbune într-un mod halucinant pentru simplul fapt că bem zilnic Coca-Cola… să zicem.

Nu am vorbit atunci despre faptul că statisticile arată că, la fiecare două minute, în lume, o femeie moare de cancer de col uterin, sau despre aceleași statistici care vorbesc despre 8 milioane de oameni ce mor anual – ceea ce, calculat la nivel de zi, ar însemna cam 20 000…

Și nu am scris atunci despre faptul că 14 OAMENI MOR DE CANCER ÎN FIECARE MINUT!

Nu am menționat nici studiile publicate de Organizația Mondială a Sănătății, studii ce trag semnale de alarmă subliniind faptul că decesele provocate de cancer cresc în medie cu 1% pe an – anticipându-se că, undeva prin anul 2030, vom asista – desigur, cei care nu vom muri până atunci (de cancer)! – “la o explozie a patologiei oncologice la nivel planetar, cazurile identificate anual urmând să atingă 27 de milioane!”.

Am scris atunci doar despre acei 10 ani care trec între “momentul celula” și… momentul diagnosticului. Despre cei 10 ani în care nu știi.

Între timp, participând cu un alt articol la campania de mediatizare a proiectului “Pr3miază inovația“, am aflat despre o româncă pe nume Raluca van Staden, româncă ce a inventat un dispozitiv, sau, precum îl definește ea însăși, “un senzor care determină existența cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, oferind rezultatul în mai puțin de 6 minute“; conform Google – “primul dispozitiv capabil să detecteze celulele canceroase înainte de a deveni formațiuni tumorale, făcând astfel posibilă vindecarea în proporție de 80-100%“!

Mi s-a părut ceva fantastic. Fantastic pentru revoluția anticipată în domeniul medical, fantastic pentru faptul că a fost inventat de o femeie, fantastic pentru că a fost inventat de un român!

Și-am început să citesc… Ce, cum, ce face, este… într-adevăr? Articole peste articole, unele care afirmă, altele care infirmă…

După opt luni de teste la care au lucrat patru specialişti din echipe interdisciplinare şi o investiţie de mai multe zeci de mii de euro am constat o instabilitate ridicată a senzorului care ar fi trebuit să depisteze cancerul în şase minute şi, astfel, nu am putut dezvolta un produs comercial. Punerea pe piaţă a unui produs implică o responsabilitatea foarte mare mai ales în domeniul medical. La nivel de laborator, unde poţi crea condiţii ideale, rezultatele sunt în regulă, dar scos din laborator şi dus într-un mediu agresiv, senzorul nu mai oferă rezultatele dorite de cercetători.  Adică, nu  mai are capacitatea de a determina cancerul...”

Acum ce să (mai) credem? Că într-adevăr nu este precis…? Că este bun dar că, din diverse motive, nu se dorește scoaterea pe piață?

Cine știe… Cert este că ceea ce (ar) face este confirmarea/infirmarea bolii. Așadar acele 6 minute ar fi doar primele 6 minute ale unei vieți puse sub semnul întrebării. Al unei vieți de angoasă.

***

În loc de încheiere.

Nu uita! Ți-a luat mai puțin de 6 minute să citești acest articol! Consideră-le primele 6 minute din următorii ani, anii în care doar TU vei decide în fiecare clipă ce mănânci, ce gândești, ce faci – mai precis, ceea ce vei fi în 10 ani de-acum!

5 thoughts on “Cancerul – (primele) 6 minute de angoasă

  1. ,,O minuscula celula,,nebagata in seama poate face ravagii.Daca asteptam solutii de la industria farmaceutica,asteptarea s-ar putea sa fie de lunga durata ptr.ca un tratament ieftin si eficace nu e pe placul producatorilor de medicamente.
    Senzorul care determina existenta celulei canceroase in forma primara,tratamentele naturiste cu caracter preventiv,solutiile alternative sunt tot atatea pericole pentru profitul marilor companii farmaceutice,care sunt direct interesate sa demonstreze ca nimic nu este bun,cu exceptia ofertei lor.
    Este mai usor sa previi decat sa tratezi.Pe adresa ta de mail ,ti-am trimis o serie de recomandari de solutii alternative care pot fi de folos celor care au nevoie .
    Mica celula nervoasa si agresiva poate fi controlata atunci cand este tratata cu raspundere din timp.Si tu si eu stim ce inseamna aceasta boala si cat de perfida poate fi.Un regim de viata relativ echilibrat,mai multa incredere acordata ofertei naturii,exercitiile de respiratie si mai mult timp in aer liber,gandirea pozitiva ,etc. sunt mijloace la indemana care ne pot ajuta sa prevenim.
    Daca ne lasam incalecati de stresul zilnic,ne inchinam la zeul Big Mac,suntem clienti fideli ai Coca Cola si KFC,fast food sau telecomanda,daca tinutul de volan inlocuieste o plimbare si daca….atunci mica celula nervoasa si parsiva va prospera.

  2. Efecte pozitive in prevenirea sau limitarea mobilitatii celulei canceroase il are vinul.REcomandarea de a se bea un pahar de vin la masa(un pahar,nu un butoi) are o mare valoare,deoarece vinul (natural) are o serie intreaga de compusi cu efecte benefice asupra bunei functionari a organismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>