Un diagnostic…

Citesc următoarele:

Potrivit unor date statisticice facute publice de catre Colegiul Medicilor din Romania, in intervalul 2006 – 2011, comisia de disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania a analizat 725 de dosare in care au fost reclamati 916 de medici, dintre care 198 de medici au fost sanctionati.

Urmare a anchetelor desfasurate, cei mai multi medici au primit mustrare, 13 dintre acestia au fost amendati, 11 au primit interdictia de a mai profesa, iar intr-un singur caz s-a decis retagerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania.

Și lansez următoarea întrebare: de câte ori vi s-a întâmplat să vi se pună un diagnostic greșit, vouă sau cuiva apropiat vouă?

***

Ieri scriam despre cantitatea uriașă de informație care, cu un singur click, vine în întâmpinarea noastră. Ei bine, filtrată cum trebuie, poate răsturna lumea. Poate face ca un diagnostic halucinant să devină doar o amintire.

Iată de ce.

Pe 18 decembrie, am primit un diagnostic de entero-viroză. Și unul de diabet. Acum, prin prisma timpului care a trecut, putem spune că ambele au fost plauzibile. Doar că ambele au fost eronate.

După ce am comandat de pe net și am citit toate cărțile care dezbat, într-o manieră resemnato-optimistă (învață cum să trăiești confortabil și fericit cu diabet) problematica diabetului, după ce am dat sute de telefoane, după ce am cunoscut părinți de copii diagnosticați cu diabet, după ce am ajuns în pragul disperării cu calcularea fiecărui gram de mâncare, după ce am apelat la medici homeopați, naturiști – spre oprobiul medicului diabetolog, după ce am învățat și aplicat tehnici de respirație, după ce ne-am schimbat complet obiceiurile alimentare, am făcut, la recomadarea unui cercetător al cărui nume este foarte contoversat, o analiză despre care nici măcar nu s-a pomenit pe perioada internării în spital. Peptidul C. Valorile normale, pentru un copil sănătos, cu vârsta de până la 15 ani, variază între 0.4 și 2.2. Bogdan are 0.499.

Acest rezultat este încoronarea sentimentului nostru că Bogdan, deși a prezentat simptome de diabet, deși are și acum o dată la câteva zile glicemii aberant de mari, deși are analize care indică glucoză și corpi cetonici, NU POATE AVEA DIABET.

Acum știm că fluctuațiile de glicemie nu sunt atât de anormale pe cât suntem lăsați să credem, acum știm să ascultăm semnalele pe care le trimite corpul lui. Și de sentimentele noastre de părinți.

Acest articol este menit să vă facă circumspecți. Fiți circumspecți de fiecare dată când vi se pune un diagnostic. Și mai ales când diagnosticul este unul care alimentează, pe termen lung, încasările industriei farmaceutice.

***

Statistici și previziuni cutremurătoare:
– 1985 – 30 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet
– 1995 – 135 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet
– estimarea OMS din anul 2000 – 177 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet
– previziunile pentru anul 2030? – 370 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet….

P.S. Nu vi se pare ciudat că se fac previziuni?!

9 thoughts on “Un diagnostic…

 1. Ce veste buna ca Bogdan nu are diabet!!!
  Bunica sotului meu are niste dureri f mari la o mana de cand a cazut pe gheata,doctorita de familie a trimis-o la radiografie dar…..,cand s-a uitat pe film i-a spus ca nu are nimic ?!?! M-am uitat si eu acasa si se vede clar ca osul e deformat fix in locul unde o doare! Daca nu era de competenta ei sa citeasca acel rezultat trebuia s-o trimita la ortopedie nu acasa asa cu dureri . Medici !!

 2. Chiar ca este o veste foooarteee bunaaaaaaaaa.
  Cat despre doctori,cu greu gasesti unul bun,de aceea cel mai bine sa consulti 2-3 doctori cand ai o problema grava.
  Si recomand cu incredere vizionarea serialului Dr.House(are o samanta de adevar).
  Pupici

 3. Nu vreau sa va dau vesti proaste, dar va recomand sa mai repetati analizele peste o luna-doua.
  Peptidul este o molecula componenta a insulinei. Faptul ca valorile peptidului sunt normale indica faptul ca, intr-adevar, aproape sigur copilul nu sufera de diabet de tip1. Cu toate astea, daca glicemia continua sa aiba valori mari, este destul de posibil sa sufere totusi de diabet de tip2.
  In rest, daca puteti, mergeti la mai multi medici. Din pacate si in aceadta meserie sunt mult prea multi incompetenti.

 4. De asemenea, ceea ce mai doream sa va spun sunt urmatoarele lucruri:
  Intr-adevar medicii la noi in tara din pacate se apara unul pe altul chiar si in cazuri de erori clare ca lumina zilei. Cu toate astea, aceasta teorie ca pun diagnostice pentru a imbogati companiile farmaceutice este una gresita. Unii mai iau bani ca sa recomande un medicament in detrimentul altuia, dar majoritatea oricum au o parere despre domeniul farmaceutic chiar mai proatsa decat dumneavoastra.

  P.S. Nu sunt doctor, am doar ceva prieteni care lucreaza in domeniu.

 5. Farasuparare, multumesc pentru mesaje! Avem de gand sa repetam bilunar analizele, nu ne lasam doar pe peptidul C avand in vedere celelalte analize + glicemiile crescute din timpul zilei. Ideea este ca ni s-a spus ca glicemia care conteaza este cea de dimineata, fluactuatiile de peste zi la un copil in crestere sunt admisibile. De asemenea, sa nu uitam de “experimental” tree of life din America – unde intri, renunti la insuina, iti schimbi radical regimul alimentar si… lucrurile revin la normal. Nu este destul de ciudat faptul ca pentru un copil de 4 ani se recomanda 150 – 180 hidrati pe zi, ceea ce conduce la cresteri spectaculoase de glicemie, pentru ca apoi ECHILIBRUL sa fie adus prin insulinizare?! Adica ii crestem fortat glicemia, apoi I-o coboram artificial folosind insulin… Sunt multe de spus, sper ca vei reveni cu mesaje, dincolo de faptul ca sunt direct implicata in are/nu are diabet, cred ca este o problema care trebuie facuta public, sunt atat de multi oameni care traiesc resemnati cu diabet…

 6. Pingback: Are sau nu are diabet?… și despre ClinicBouquet, primul portal de sănătate transfrontalieră

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>