E o conspirație, băăăăi…

Cine a văzut Cars 2, își amintește probabil această replică. Acel combustibil alternativ menit să înlocuiască benzina, apoi încercarea de denigrarea a acestuia, în scopul revenirii fără drept de apel la benzină, pe considerentul că de fapt NU EXISTĂ ALTERNATIVĂ.

Acum să facem o mini-analiză a industriei farmaceutice, prin exemplificări. Și a faptului că nu tot ceea ce se vinde se vinde pentru că vindecă, ci pentru că doctorii iau comision din comercializarea anumitor produse care altfel ar rămâne necumpărate pe rafturi… Deoarece – din câte știu eu, farmaciștii sunt obligați (prin text de lege) să-ți recomade cel mai ieftin medicament care vindecă o anumită afecțiune, de exemplu Paracetamol în loc de pretențiosul Humex.

Câte farmacii aveți lângă scara blocului? Noi avem 3 într-o rază de 3 minute de mers pe jos și alte 3 la o exact o stație de autobuz. Le-am numărat în urma unei emisiuni recente care vorbea despre faptul că există tot atât de multe farmacii cat sucursale bancare.

Dar ce se vinde în aceste farmacii?

Ai o durere de cap? Ce alegi dintre Nurofen, Modafen, Marcofen, Paduden, Brufen, Motrin, Iblagin, Advil … Iar dacă mai caut pe Google, sigur pot enumera încă pe-atâtea!

Îți curge nasul? Variantele ar fi Coldrex, Theraflu, Fervex, Nurofen răceală & gripă, Humex, Sinupret, ACC, Algozone, Ambroxol, Antigripal… să mai continui?

Vrei un șampon pentru copii? Ai de ales între gamele Mustela, Bioderma, Topfer, Avene, Sanosan, Nivea, Johnson’s, Palmer’s, Klorane, Logona, Douce Nature Bebe… etc.

Iar acum despre doctori. Vrei recoltare de celule stem? Fiecare doctor are propria lui recomadare. Am avut de ales între Lifeline și o bancă ce stochează celulele în Germania – nu-mi vine acum denumirea în minte. Având doi doctori între care am ezitat până în ultima clipă, fiecare mi-a servit propria variantă. Toți iau un comision, de aceea recomandă cu atâta căldură.

Și, cireașa de pe tort. Caz real, un tată pe masa de operație, iese doctorul și-i spune fiului: trebuie puse 4 nu-știu-ce (nu am reținut), costă 6.000 Euro. Ce putea băiatul să răspundă? Nu le pune? Chiar sunt necesare 4? Acum îmi spui?!

10 thoughts on “E o conspirație, băăăăi…

 1. Ai dreptate Diana! De cate ori mergeam la doctor ne prescria cel mai scump medicament,si nici nu-si avea efectul dorit. Acum cand M face muci,ii administrez o zi,doua supozitoare de paracetamol si e ca noua :) ii trece imediat. Nu mai dau zeci de lei pe siropele,pe care oricum le vomita ca-i e greata de ele. O zi buna sa aveti!:)

 2. Eu am noroc de un medic de familie foarte corect,dar mereu in razboi cu cineva: cu furnizorii de vaccinuri platite ca nu le aduc la timp, cu farmacistii ca prescriu altceva decat ce spune ea, cu statul care ii impune 20 de consultatii gratuite cand ea are timp de 60, etc
  Dar imi place ca imi recomanda crema de galbenele pentru dermatita atopica si imi spune ca exista si Mustela, imi recomanda apa minerala (dupa ce ies gazele!) si imi spune de Hidrasec in acelasi timp…
  Si mi-a schimbat total planul meu din vara de a merge la salina din Turda cu fetele, ca doar acolo merg oameni bolnavi, cu mai multe afectiuni decat ne imaginam noi, cand eu visam sa ne intarim imunitatea si sa ne distram!!!

 3. Si apropo de cireasa de pe tort, acum cativa ani tatal meu a avut nevoie de 2 stenturi, le-am cumparat de la o firma privata cu acte in regula, intrucat Casa de Asigurari oferea un gen de stent care se schimba la 6 luni si care oricum prezinta riscul sa nu fie compatibil, adica operatii deschise de 2 ori/pe an unui om cu doua preinfarcturi!

 4. Da, acest articol va ramne deschis, pentru editare, de cate ori va fi cazul voi adauga din “experientele” prin care trecem, bolnavi fiind!

  Anca, ma bucur pentru voi, rar asemenea oameni.

  AnaB, da, paracetamolul supozitor este un must pentru noi, trec si mucaletii si tot cu el, daca dam siropuri, inevitabil sfarsim in alte minuni….

 5. apropo de medici de familie…sotul meu s-a dus inainte de craciun la medic pentru dureri de spate…i-a prescris doctorita medicamentele s-a dus la farmacie le-a cumparat si eu am citit prospectele.Stupoare,unul din medicamente era pentru ulcer!Ce treaba are spatele cu ulcerul fratilor?poate sunt eu toanta si nu stiu…stiti voi cumva?

 6. Cred ca anonym este tata :-) Cristina, maine vreau sa pun pachetul pentru Ana, am vazut ca doreai jecheta, dar I-am dat-o Cinderrelei, inca de atunci… daca vrei altceva ce nu s-a dat let me know, ca sa pun in pachetul pt Ana. Pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>